Canada immigration group of young multi ethnic people holding banner isolated

Bir Kanada çalışma vizesi ile Kanada’ya giderek Kanada istihdam piyasasına dâhil olabilmeniz için Kanada’ya çalışmak üzere gidecek yabancı uyruklu kişilerin yaptıkları mesleğe son derece ihtiyaç duyuluyor olması ve Kanada içinde oluşmuş olan eleman açığının doldurulamaması gerekmektedir. Bu eleman açığının yabancı işçilerin Kanada’ya giderek orada istihdam edilmesi ile kapatılmasının Kanada ekonomisine çeşitli yararlar sağlayacağına dair bir izlenim yaratılmış olması gerekmektedir.

Bu kategoride başvuru yapabilecek kişilerin genellikle yüksek eğitim sahibi ve revaçta olan meslek gruplarından olması tercih edilmektedir. Üniversitede araştırma görevlisi olarak görev yapanlar, tarım, gıda, petrol gibi endüstrilerde çalışanlar ve bilgisayar teknolojileri ile ilgili mesleklere sahip olanlar örnek olarak verilebilir. Bazı meslek gruplarından Kanada çalışma vizesi alarak Kanada’da çalışmaya başlayan kişiler 2 yıl tam zamanlı olarak çalıştıktan sonra göçmenlik başvurusunda bulunabilmektedirler.

Yükseköğrenim gerektirmeyen meslek gruplarına sahip olan kişiler de Kanada çalışma vizesi alarak Kanada’ya gidebilmektedir. Hasta ve çocuk bakıcısı, inşaat işçisi, ağır sanayi makinası operatörü, çiftçi gibi kişiler için de başvuru seçenekleri mevcuttur.

Kanada’ya göçmen olarak veya bir çalışma vizesi ile giderek orada yaşamanın ön koşullarından biri olan belli bir seviyede İngilizce veya Fransızca konuşma ve anlama mecburiyeti tüm meslek gruplarındaki kişiler için geçerlidir.

Kanada Çalışma Vizesine başvurabilmeniz için uygunluk şartları:

  • Çalışma vizenizin süresi dolduğunda Kanada’yı terk edeceğinize dair göçmenlik görevlisini ikna etmeniz gerekir.
  • Kanada’daki yaşamınız boyunca kendinizin ve ailenizin geçimini sağlayabilmek ve Türkiye’ye dönebilmeniz için yeterli finansal kaynağa sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
  • Yasalara saygılı ve herhangi bir suç faaliyetine bulaşmamış olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. (Adli sicil belgesi talep edilebilir)
  • Kanada’nın güvenliği için bir tehlike oluşturmamanız ve istenirse tıbbi muayeneye gitmeniz gerekir.
  • Kanada’da birlikte çalışacağınız işveren, koşullara uymayan işverenler listesinde “uygun olmayan” statüsüyle yer alan bir işveren olmamalıdır.
  • Kanada’ya giriş yapabilmeniz için vize başvuru merkezi tarafından istenen tüm belgeleri sağlamanız gerekir.

Kanada Çalışma Vizesi için alınması gereken Çalışma İzinleri

Kanada’da geçici olarak çalışmanızı sağlayan ve çalışmanız için mutlaka almanız gereken çalışma izinleri 2 çeşittir:

1-İşverene Özgü Çalışma İzni:

Bu tür çalışma izniyle ancak çalışma izninizde mevcut olan koşullara göre çalışabilirsiniz. Çalışabileceğiniz işverenin adı, ne kadar süreyle çalışabileceğiniz ve çalışabileceğiniz yerin bilgisi mutlaka bu çalışma izninde yer almalıdır.

İşverene Özgü Çalışma İzni alarak Kanada Çalışma Vizesine başvurabileceğiniz iş türleri

  • Film veya televizyon yapımında çalışanlar: Kanada’da çalışmanız film veya tv yapımı için zorunluysa, yapım Kanadalılar için önemli ekonomik yararlar sağlayacaksa, işiniz yüksek ücretli ve sendikalı bir işse ve diğer tüm uygunluk şartlarınız yerine getiriyorsanız işverene özgü çalışma izni ile Kanada çalışma izni alarak Kanada’da çalışabilirsiniz.
  • Akademik personeller: Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, bir profesör ziyaretçisi, doktora sonrası öğretim üyesi, ödül almak üzere Kanada’ya gitmek isteyen veya diğer akademik personeller işverene özgü çalışma izni alarak Kanada’da çalışabilir. Kanada’daki çalışmaların çoğunluğu eğitim veya araştırma olmalıdır.
  • Belli başlı Kanada kurumlarında araştırma yürütenler:  Bu kurumlar; Kanada Uluslararası Kalkınma Araştırmaları Merkezi, Atom Enerjisi Kanada Limited Şirketi, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi veya Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Konseyi olabilir. Bu kuruluşlar için araştırmaya katılmak üzere başvuranlar seçkin bilim insanlarından olmalıdır. Ayrıca bu pozisyonlar, federal veya eyalet hükümetleri tarafından kısmen veya tamamen finanse ediliyor olmalıdır.
  • Endüstriyel veya ticari ekipmanlar için tamir veya bakım-onarım işçileri: Endüstriyel ekipmanlara acil durum onarımı yapmak için Kanada’ya gitmesi gerekenler, bu onarımların zamanında tamamlanmaması durumunda Kanadalılar için istihdam kaybı gerçekleşecekse diğer tüm uygunluk şartlarını da taşımak üzere işverene özgü çalışma izni alarak Kanada çalışma vizesi ile Kanada’da çalışabilirler.
  • Dini çalışanlar veya hayır işi yapanlar: Açlık, yoksulluk gibi sosyal problemleri gidermek için veya eğitim gibi bir toplum ihtiyacını sağlamak üzere ya da dini amacı olan başka bir işte çalışacaksanız işverene özgü çalışma izni alabilirsiniz.
  • Profesyonel atlet veya antrenör: Bir Kanada takımı için profesyonel olarak atlet veya antrenör pozisyonunda çalışacaksanız diğer uygunluk şartlarını da taşıdığınız takdirde Kanada çalışma vizesi alabilirsiniz.
  • Dansçı, aktör, orkestra müzisyeni, opera şarkıcısı: Kanada’daki işvereniniz kar amacı gütmeyen bir sanat eseri şirketi ise, federal finansman alıyorsa ve bu iş Kanadalılar için karşılıklı fırsatlar yaratıyorsa bu mesleklere sahip kişiler işverene özgü çalışma izni alarak Kanada’da çalışabilirler.
  • Girişimci: Kanada’da bir işgücü yaratacaksanız, işverene özgü bir çalışma izni almanız gerekmektedir. Bunun için Kanada’da yaşayan insanlar için önemli sosyal ve kültürel faydalar sağlayacak olmanız gerekmektedir.
  • Stajyer: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı gibi uluslararası bir organizasyonda stajyer olarak çalışacaksanız işverene özgü çalışma izni almanız gerekmektedir.

2-Açık Çalışma İzni:

Alacağınız açık çalışma izniyle Kanada’da herhangi bir işveren için çalışabilirsiniz. Çalışamayacağınız işverenler şunlardır:

  • Koşullara uymayan işverenler listesinde “uygun olmayan” statüsü ile bulunan işveren
  • Striptiz, erotik dans ve masaj hizmetleri sunan işveren

İşverene özgü çalışma izni haricinde kalan durumlarda yalnızca açık çalışma izni alabilirsiniz. Bu tür bir çalışma izni almak isterseniz başvuru formlarında işveren kısmını boş bırakabilirsiniz.

Kanada çalışma vizesi için başvurmadan önce, Kanada’da çalışacağınız işvereninizden bazı bilgileri almış olmalısınız. Almanız gereken bilgi, işinizin niteliği itibari ile alacağınız çalışma iznine göre değişiklik gösterebilecektir. Ayrıca iş gereksinimlerinizi karşılayabildiğinizi gösteren eğitim belgeleriniz ve iş tecrübeleriniz mutlaka başvurunuza eklenmelidir.

Kanada çalışma vizesi için tüm uygunluk şartlarını sağladığınızdan emin olduktan sonra, gerekli tüm belgelerinizle birlikte başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun ardından konsolosluk yetkilileri inceleme işlemlerine başlayacaktır. Konsolosluk ihtiyaç görürse sizden ek belgeler isteyebilir veya bir mülakat tarihi belirterek yüz yüze görüşme yapmak üzere sizi davet edebilir.

Ayrıca konsolosluk bazı başvuranların tıbbi muayeneye gitmesini isteyebilir. Böyle bir durumda konsolosluk yetkilileri sizi bilgilendirerek tüm talimatları tarafınıza gönderecektir. Tıbbi muayene nedeniyle vizenizin çıkış süresi 3 aya kadar uzayabilir.

Konsolosluk yetkilileri ayrıca şunları da kontrol edecektir:

  • Kanada’da birlikte çalışacağınız işvereninizin koşullara uymayan işverenler listesinde olup olmadığını
  • Tek veya daha fazla periyodda toplam 4 yıl süreyle Kanada’da çalışıp çalışmadığınızı
  • Bir çalışma izni alabilir durumda olup olmadığınızı ve gerekli tüm belgeleri sağlayıp sağlamadığınızı

Çalışma izni için başvurunuz onaylandıysa, Kanada’da çalışmanıza izin verildiğine dair bir mektup alacaksınız. Bu mektup, çalışma izniniz değildir. Kanada’ya giriş yaptığınızda sınır hizmetleri görevlisine göstermeniz için gönderilmektedir. Bu mektupla birlikte pasaportunuz ve vizenizi de göstermeniz gerekmektedir. Daha sonra sınır hizmetleri görevlisi Kanada’daki kalış ve çalışma koşullarınızı belirleyen çalışma izninizi verecektir. Çalışma izninizde yapabileceğiniz iş türü, çalışabileceğiniz işveren, nerede ve ne kadar süreyle çalışabileceğiniz yer alacaktır.

Kanada’daki çalışma izninizi uzatmak isterseniz, bitiş tarihini kontrol ederek o tarihten en az 30 gün önce uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz. Uzatma başvurusu yapabilmeniz için aşağıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir:

  • Kanada’daki işiniz genişletildi, süresi uzatıldı veya değiştirilecek
  • Kanada’da başka bir iş teklifi aldınız
  • Kanada’da kalıcı olarak yaşamak ve çalışmak istiyorsunuz

Kanada çalışma izninizin süresi dolduysa ve uzatmak için başvuru yapamadıysanız, bazı durumlarda durumunuzu düzeltmek için yeniden başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için durumunuzu kaybettikten sonra 90 gün içinde başvuruda bulunmanız, konaklamanız için gereken şartları hala taşıyor olmanız, çalışma izni belgenizde belirtilen tüm koşulları yerine getiriyor olmanız ve gerekli tüm harçları ödeyerek başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yeni bir işverenle çalışmak için veya süresi bittiği için kaybettiğiniz işçi statünüzün yenilenmesi için bu yönteme başvurabilirsiniz. Başvurunuzda durumunuzla ilgili tüm ayrıntıları ve neden çalışma izninizde belirtilenden daha uzun bir süre Kanada’da kaldığınızı ayrıntılı bir şekilde açıklamanız gerekmektedir. Kanada göçmenlik yetkilileri başvurunuzun kabul edilip edilmeyeceğine karar verecektir. Başvurunuzla ilgili karar verilme aşaması süresince Kanada’da kalabilirsiniz ancak çalışmaya devam edemezsiniz.

Global Beceri Stratejisi

Global Beceri Stratejisi programı sayesinde iki haftalık bir işlem süreci sonrasında Kanada’daki geçici işinize hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz. Bunun için;

  • İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi sürecinden muaf olmanız, seçtiğiniz işin Ulusal Mesleki Sınıflandırma sistemine göre tip 0 (yönetim) veya tip A (profesyonel) olması, çalışma izninin işverene özgü olması ve iş teklif eden işverenin bunun için işveren portalını kullanmış olması gerekmektedir.
  • Ya da, işvereninizin geçici yabancı çalışanlar programı kapsamında olumlu bir değerlendirme notu olması ve çalışma izni başvurunuzun işverene özgü olması gerekmektedir.

Kanada Sürekli Çalışma Vizesi

Vasıflı işçiler, Kanada ekonomisine sağlayabilecekleri katkıya göre değerlendirilerek, sürekli çalışma izni alabilir, kalıcı olarak Kanada’ya yerleşebilir ve Kanada’da çalışabilirler. Express Giriş yöntemini kullanarak bazı programlar kapsamında Kanada çalışma vizesi alabilirsiniz.

Daimi Kanada çalışma izni almak için programlar

  1. Federal Yetenekli İşçi Programı: Bu programa başvurabilmeniz için son 10 yıl içinde en az 1 yıllık nitelikli bir iş tecrübesi yaşamış olmanız, istenen yabancı dil seviyesine sahip olduğunuzu gösteren test sonuçlarına sahip olmanız, Kanada’da denkliği kabul edilen bir lise veya üniversite diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Federal Yetenekli İşçi Programına dahil olabilmeniz için toplam 100 puan eden 6 kriterden en az 67 puan almanız gerekmektedir. Bu kriterler İngilizce ve/veya Fransızca becerileri, eğitim, iş deneyimi, yaş, geçerli bir iş teklifi ve adapte olabilirliktir.
  2. Federal Yetenekli Ticaret Programı: Bu program çerçevesinde Kanada çalışma vizesine hak kazanabilmek için en az 1 yıllık tam zamanlı bir iş teklifi almış olmanız veya bölgesel veya ulusal seviyede verilmiş nitelikli ticaret sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca öngörülen yabancı dil bilgisi gereksinimlerini karşılayabildiğinizi gösteren sınav sonuçlarına, başvurmadan önceki beş yıl içinde nitelikli ve tam zamanlı olarak en az iki yıllık ticari deneyime ve Ulusal Mesleki Sınıflandırma sistemine göre nitelikli ticaret için gerekli olan tüm gereksinimlere sahip olmanız gerekir.
  3. Kanada Deneyimi Sınıflandırması: Bu programa yalnızca Kanada’da iş deneyimi sahibi olan kişiler başvurabilir. Bunun için uygun bir çalışma izni ile Kanada’da en az 12 aylık tam zamanlı bir iş deneyimine ve öngörülen yabancı dil gereksinimlerini karşıladığınızı gösteren sınav sonuçlarına sahip olmanız gerekir.

Bu programlarla ilgilenen ve Kanada’da sürekli çalışma izni almak isteyen kişiler ilk olarak şunları yapmalıdır:

  • Online olarak Express Giriş formunu doldurmalısınız.
  • Aday havuzuna girmek için gerekli şartları taşımalısınız.
  • Kanada’da çalışacağınız işveren tarafından bir iş teklifi hazırlanarak tarafınıza gönderilmelidir.

Başvuran tüm adaylar bir havuzda toplanarak değerlendirmeye alınmaktadır. Adayların, Kanada ekonomisine muhtemel olarak yapacakları katkı göz önünde bulundurularak bir sıralama yapılmaktadır. Geçerli bir iş teklifi sahibi olarak başvuru yapan adaylar, iş türüne göre 50 veya 200 puan daha kazanmaktadırlar. Bu durum şanslarını artırmaktadır. Sadece üst sıralarda yer almayı başaran adaylar sürekli ikamet ve çalışma izni için başvurmaya davet edilmektedir. Daveti alan adayların 90 gün içinde başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Sürekli ikamet ve çalışma izni başvuruları en fazla 6 ay içinde sonuçlandırılmaktadır.

Kanada Çalışma İzni başvurusu için hazırlamanız gereken evraklar

1- İngilizce veya Fransızca olarak bir Çalışma İzni Başvurusu Formu

2- Geçerli bir pasaport

3- 35×45 mm biyometrik fotoğraf

4- İşvereninizden alınmış bir davet mektubu. Bu belgede;

  • Çalışacağınız Kanada şirketinin adı, şirketten iletişim kurulacak kişi, ofis adresi ve telefon
  • Pozisyonunuzu tanıtan bir iş tanımı
  • Şirket için çalışacağınız süre, muhtemel maaş ve taşınma veya barınma tazminatı gibi yan hakların niteliği bulunmalıdır.

5- Gerekli durumlarda Emek Piyasası Görüşü, iş teklifi HRSDC onay şartından muaf değilse, bu onayın bir kopyası (işvereniniz tarafından gönderilmeli)

6- İmzalanmış bir iş sözleşmesi

7- Size teklif edilen iş için gerekli vasıfları taşıdığınızı kanıtlayan öğrenim veya mesleki belgeler

8- Önceki işverenlerinizden referans mektupları

2022’de Kanada Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Refah seviyesi oldukça yüksek ve gelişmiş ekonomiye sahip olan Kanada’da çalışmak ve yaşamak birçok Dünya vatandaşının hedefinde bulunmaktadır. Kanada work permit, bireylere Kanada’da verilen süre boyunca çalışma ve oturum imkanı tanımaktadır.

Birçok sektörde iş gücü açığını kapatmak isteyen Kanada, Dünya’nın dört bir yanından gelen bireylere iş olanağı ve çalışma olanağı sunmaktadır. Bir Kanada çalışma iznine sahip olmak isteyen Türk vatandaşları öncelikle iş araştırması gerçekleştirerek Kanada’da bir işveren ile anlaşmalı ve bir iş teklifi almalıdır.

Kanada’da Çalışma İzni için Kimler Başvuru Yapabilir?

Bireylerin bir Kanada’da çalışma izni başvurusunda bulunabilmeleri için karşılaması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıda listelenmiştir:

  • İzin süresi dolduğunda ülkeyi terk etme niyetine sahip olmak
  • Kanada’da ikamet edilecek süre boyunca yaşam masraflarını karşılayacak fona ya da maaş teklifine sahip olmak
  • Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak
  • Kanada’nın güvenliğini tehdit edecek eylemlerde bulunmamış olmak
  • Çalışmaya engel bir sağlık probleminin olmaması

Kanada’da çalışmak isteyen tüm başvuru sahiplerinin yukarıdaki koşulları karşılıyor olmaları gerekmektedir. Bunun yanında çalışma izni başvuru koşulları Kanada’nın içinden ya da dışından yapılıyor olmasına göre farklılık gösterebilmektedir.

Kanada’da Çalışma Şartları

Kanada çalışma izni veya bir Kanada çalışma vizesi, belirli bir süre boyunca Kanada’da çalışmak isteyen denizaşırı ülkelerden gelen bireylere verilmektedir. Çalışma izinleri bireylerin Kanada’da başvuru yaptıkları işin kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. Kanada istihdam izinleri genel olarak işverene özgü ve açık çalışma izinleri olarak ikiye ayrılmaktadır.

Çalışma hakkı elde edebilmek için bireylerin öncelikle Kanada’da bir işverenle anlaşmaları ardından bir Kanada çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir. Kanada’da bulunan işveren ESDC (Employment and Social Development Canada) kurumundan bir LMIA (İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi) belgesine sahip olmalıdır. Bu belge sayesinde Kanadalı işverenler işgücü açığı bulunan meslekler için yabancı vasıflı işçi istihdam edebilmektedir.

Kanada çalışma izinleri; geçici işçiler, Kanada üniversitelerinden mezun olan yabancı uyruklu bireyler, iş adamları gibi kimseler için başvuruya uygundur. Oturum izni ve çalışma izninin son bulmasının ardından ülkesine geri dönüş niyeti bulunan, Kanada’da ikamet edilecek süre boyunca tüm yaşam masraflarını karşılayabilen, sabıka kaydı bulunmayan, herhangi bir sağlık engeline sahip olmayan ve uygunsuz işlerde çalışmayı planlamayan her birey Kanada çalışma izni başvurusu yapma hakkına sahiptir.

Kanada Hükümeti’nin bireylere sağladığı açık çalışma izni kapsamında kişilerin herhangi bir özel meslek için başvuru yapmaları şartı bulunmamaktadır. Kanada’da bulunan herhangi bir işveren ile anlaşılarak sözleşme imzalanabilir. Bu yüzden açık çalışma izni başvuruları için LMIA (İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi) belgesine sahip olan bir işveren ile anlaşma zorunluluğu bulunmamaktadır.

İşverene özgü çalışma izni ise adından da anlaşılacağı üzere belirli özel işlere başvuru yapılırken alınması gereken bir çalışma iznidir.

Kanada Çalışma İzni Nasıl Alınır?

“Kanada’da çalışma izni nasıl alınır?” sorusu ülkeye çalışma amacıyla gitmek isteyen Türk vatandaşları tarafından en çok merak edilen sorudur. Çalışma izni başvurusu gerçekleştirecek bireylerin öncelikle hangi çalışma izni başvurusunda bulunacaklarına karar vermeleri gerekir.

Kanada çalışma izni ve göçmenlik başvurusunda bulunacak bireylerin iş deneyimi, üniversite eğitimi, dil seviyeleri, yaş kriterleri gibi birçok durum göz önünde bulundurularak değerlendirmeleri gerçekleştirilmektedir. Aşağıda her iki çalışma izni için başvuru şartları açıklanmıştır:

İşverene Özgü Çalışma İzni Başvuruları

Kişiler işverene özgü çalışma izni başvurusu ile ancak belirli işlerde mevcut olan koşullara göre çalışma imkanına sahip olabilmektedirler. Aşağıda bu çalışma izni kapsamında başvuru gerçekleştirilebilecek bazı sektörlerin ve mesleklerin listesi verilmiştir.

  • Film ve Televizyon Yapımında Çalışanlar:
    Başvuru sahipleri film ya da televizyon sektöründe çalışıyor ve işini Kanada’da devam ettirmesi gerekiyorsa gerekli evrakları bir araya getirerek işverene özgü çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır.
  • Akademik Personel:
    Öğretim görevlileri, araştırma görevlileri, yüksek lisans veya doktora sonrası öğretim üyeleri çeşitli ödül törenleri ya da eğitimler adına Kanada’ya gitmek için işverene özgü çalışma izni başvurusunda bulunmak zorundadır.
  • Endüstriyel Veya Ticari Malzemeler için Tamir ya da Bakım-Onarım İşçileri
  • Dini Çalışanlar ve Hayır İşi Yapanlar
  • Profesyonel Sporcular veya Antrenörler
  • Dansçı, Aktör ve Müzisyenler
  • Girişimciler
  • Stajyerler

İşverene özgü çalışma izni ile ülkeye giderek iş değiştirmek isteyen bireylerin Kanada içerisinde açık çalışma izni başvurusu gerçekleştirmeleri gerekmektedir. İşverene özgü çalışma izinleri yalnızca belirli işler için verilmektedir.

Açık Çalışma İzni Başvuruları

Açık çalışma izni ile Kanada’ya giden bireyler Kanada’da istedikleri işte çalışma hakkına sahiptirler. Kişiler yalnızca Kanada Hükümeti’nin belirlediği yasaklı işleri yapamazlar. Kanada’da bir çalışma izni kapsamında bireylerin çalışamayacağı işler şunlardır:

  • Koşullara uymayan işverenler listesinde “uygun olmayan” statüsü ile bulunan işler
  • Striptiz, erotik dans ve masaj hizmetleri sunan işler

İşverene özgü çalışma izni kapsamına girmeyen işler dışındaki bütün iş başvuruları için kişilerin açık çalışma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bir Kanada çalışma izni ve çalışma izni başvurusunda bulunmadan önce Kanada’da bulunan bir işveren ile anlaşmış olmak gerekmektedir.

Kişilerin çalışma izni başvurusundan önce Kanada’da yapacakları işi, işin niteliğini öğrenmiş olmaları gerekmektedir. Ayrıca vize başvurusunda bireyler gerekli belgeler ile iş tecrübelerini, Kanada’daki işe uygunluklarını kanıtlamak zorundadırlar.

Kişiler Kanada çalışma izni başvurusu için bütün şartları karşıladıklarından emin olduktan sonra bir online başvuru gerçekleştirmelilerdir. Online başvuru formunun doldurulması ve başvuru harcının ödenmesinin ardından kişiler kendilerine en yakın başvuru merkezinden randevu oluşturmalılardır. Randevu günü ve tarihinde başvuru merkezinde bulunan bireyler gerekli evrakların ve biyometrik verilerinin teslimini gerçekleştirmelilerdir.

Bütün Kanada çalışma izinlerinin bir süresi bulunmaktadır. Kanada’da kalıcı olarak çalışmak için bireylerin sınırsız oturum hakkı kazanmaları gerekmektedir. Aksi taktirde başvuru sahipleri çalışma izinlerinin süreleri dolduğu taktirde ülkeyi terk etmek zorundadır. Kanada göçmenlik başvurusu 38 meslek için öncelik tanımaktadır.

Türkiye’ye tekrar dönmeyi planlamayan ve Kanada’da kalıcı olarak hayatını devam ettirmek isteyen kişiler bu göçmenlik programı üzerinden hem iş hem de PR card elde edebilir.

Kanada Hükümeti tarafından yasal olarak yabancı vatandaşlar için düzenlenen en uzun çalışma izni toplam 48 ay, yani 4 yıldır. Maksimum 4 yıllık bir çalışmanın ardından sınırsız oturum hakkı elde edemeyen çalışanlar ülkeyi terk etmelidir. Ayrıca bu şekilde ülkeden ayrılan bireylerin en az 4 yıl boyunca ülke dışında kalmaları gerekecektir.

Kanada Çalışma İzni için Gerekli Evraklar

Kanada çalışma izni için gerekli evraklar başvuru sahibinin mesleğine, iş deneyimine ve mevcut bireysel koşullarına göre farklılık göstermektedir. Başvuru sahibinin beyan ettiği belgeler doğrultusunda değerlendirilmektedir. Dolayısıyla başvuru dosyasında yer alan belgeler eksiksiz ve doğru olmalıdır.

Kişiler yalan beyanlarda bulunmaktan ve kasıtlı olarak yanlış evrak teslimi gerçekleştirmekten kaçınmalılardır. Aksi taktirde Kanada’ya herhangi bir vize türü ile giriş yapmaları yasaklanabilmektedir.

Standart Kanada vize başvurusu için talep edilen evrakların yanında Kanada çalışma vizesi için gerekli diğer evraklar aşağıda listelenmiştir;

  • Kanada’daki şirketten alınmış iş teklifi, davet mektubu ve şirket bilgilerini içeren belgeler
  • İkamet edilecek süre boyunca tüm yaşam masraflarının karşılanabileceği kanıtlar belgeler
  • Türkiye’ye bağı bulunduğu ve işi bittikten sonra Türkiye’ye döneceğini kanıtlar belgeler
  • İngilizce ya da Fransızca olmayan belgelerin onaylı tercümeleri

Bunun yanında Kanada Çalışma İzni başvurusunda bulunacak bireylerin ekstra bazı belgeler ile durumlarını kanıtlamaları ve desteklemeleri gerekmektedir. Çalışma izni başvurunuzun onaylanması adına aşağıda belgelerin dosyanızda bulunması önemlidir.

  • Kanada’daki işveren tarafından gönderilmiş antetli iş teklifi ya da sözleşmesi. Bu sözleşme işverenin bütün iletişim bilgilerini, iş pozisyonunu ve detaylarını içermelidir.
  • Başvuru sahibinin Türkiye’de çalışmakta olduğu işvereninden antetli iş sözleşmesi. Kişiler şu anda herhangi bir işte çalışmıyor ise en son çalıştıkları iş yerinden alınan sözleşmenin bulunması gerekir. Ayrıca bu belgede bireylerin hangi pozisyonda ne kadar süre çalıştıkları ve detaylı iş bilgileri yer almalıdır.
  • Serbest meslek çalışanı olarak başvuru gerçekleştiren bireyler için gelir beyanı, ticaret odası kaydı, sicil gazetesi örneği, vergi levhası, iş faaliyetleri belgeleri gibi dokümanların mutlaka dosyada yer alması gerekmektedir.
  • Eğer mevcut ise Kanadalı işveren tarafından yollanmış LMO (LABOUR Market Opinion) belgesi.
  • Eğer LMO’dan muaf bir iş başvurusu gerçekleştirildiyse bu işin muaf tutulduğuna dair kanıtlar sunulması oldukça önemlidir.
  • Başvuru sahibinin liseden sonra eğitim aldığı bütün eğitim kurumlarının diplomaları ve belgeleri
  • Son 6 aylık banka dökümleri
  • Gayrimenkul, mal varlığı ve bütün kazanç belgeleri kişilerin başvuru dosyalarında mutlaka yer almalıdır.

Kanada Çalışma İzni Olmadan Kanada’da Çalışmak Mümkün Müdür?

Kanada çalışma izni olmadan yasal olarak Kanada’da çalışmak mümkün değildir. Kişilerin Kanada’da kaçak olarak çalışmasının tespit edilmesi ile hem işverene hem de çalışana çeşitli cezalar uygulanmaktadır.

Çalışma iznine sahip olmadan ülkede çalıştığı tespit edilen bireyler sınır dışı edilir. Kanada çalışma vizesine sahip olan kişiler de ülkede vize süreleri ve izinleri boyunca çalıştıktan sonra geri dönmelidirler.

Kanada’da Çalışma İzni Şartları Nedir?

Kanada çalışma izni başvurusunda bulunmak için bireylerin öncelikle başvuru yaptıkları iş için yeterli tecrübeye sahip olduklarını kanıtlamaları gerekir. Başvuru sahiplerinin eğitim geçmişleri, iş deneyimleri, yaşları gibi kriterleri göz önünde bulundurularak Kanada’nın işgücü açığı bulunan sektörlerde bireylere çalışma imkanı sunulmaktadır.

Bir Kanada çalışma izni başvurusunda bulunacak bireyin herhangi bir suçtan dolayı sabıka kaydı bulunmamalı, Kanada’nın güvenliğini tehlikeye sokabilecek bir geçmişi olmamalıdır.

Kanada Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Kanada oturma iznine sahip olmak için öncelikle herhangi bir vize türü ile ülkeye giriş yapmak ve sonrasında oturum izni kartı (PR Card) için göçmenlik bürosuna başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Kanada’ya göçmen olarak yerleşmeyi planlayan T.C vatandaşları nitelikli göçmenlik programına dahil olarak oturum izni başvurusunda bulunabildiler. Bu kişilerin bir iş teklifi almış olması Kanada göçmenlik puan hesaplamasında ekstra puan kazandırmaktadır. Bu süreç ile Kanada da çalışmaya başlayan kişiler 5 yıl sonunda Kanada vatandaşlığı elde edebilir.

Kanada’ya sadece çalışmak için giden ve çalışma süreleri bittiğinde geri dönmeyi planlayan T.C vatandaşlarının için göçmen statüsünde başvuru yapmalarına gerek yoktur. Kişilerin sözleşme süreleri boyunca Kanada’da oturum izinleri de bulunmaktadır. Çalışma izni başvurusu için bireylerin Kanada’da bir işveren ile anlaşması ve bir iş teklifi alması yeterlidir.

Kanada’da bulunan işveren özel bir iş teklifi gerçekleştirmek için ESDC (Employment and Social Development Canada) kurumundan bir LMIA (İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi) belgesine sahip olmalıdır.

Bu belge sayesinde Kanadalı işverenler işgücü açığı bulunan meslekler için yabancı vasıflı işçi istihdam edebilmektedir.

Kanada’dan bir iş teklifi alan bireyler öncelikle online başvuru formu doldurarak başvuru süreçlerini başlatmalılardır. Ardından Kanada çalışma vizesi harcının ödenmesi işlemi gerçekleştirilir ve başvuru sahipleri kendilerine en yakın vize başvuru merkezinden bir randevu oluştururlar.

Randevu günü ve saatinde bireylerin bizzat bu merkezde bulunarak gerekli evraklarını teslim etmeleri ve biyometrik verilerini vermeleri gerekmektedir. Kişiler gerekli evrakların tesliminin ardından çalışma izni başvuru süreçlerini tamamlamış olmaktadırlar.

Kanada Öğrenci için Çalışma İzni Veriyor Mu?

Kanada’da lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi alan uluslararası öğrencilere eğitim süreleri boyunca haftada 20 saatlik bir çalışma izni verilmektedir.

Ayrıca öğrenciler tatil dönemlerinde tam zamanlı olarak çalışma imkanına da sahiptirler. Ancak öğrenciliğin son bulması durumunda ülkede çalışmaya devam edebilmek için öncelikle bir çalışma izni başvurusunda bulunmak gerekmektedir.

Kanada Açık Çalışma İzni Nedir?

Kanada açık çalışma izni aslına genel bir çalışma iznidir. Açık çalışma izinleri belirli bir işi ya da işvereni belirtmek zorunda değildir. Kişiler herhangi bir iş için başvuru yapma hakkına sahiptir.

Açık çalışma izinleri başvuru sahiplerinin neredeyse her kapasitede herhangi bir Kanadalı işveren ile çalışmasına imkan sunmaktadır. Açık Çalışma İzinleri, başvuru sahibinin bir istihdam teklifine veya olumlu bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesine (LMIA) sahip olmasını gerektirmemektedir.

Kanada’dan İş Teklifi Alan Herkese Kanada Çalışma İzni Verilir Mi?

Kanada’dan bir iş teklifi almak çalışma izni başvurusunda bulunmak adına olması gereken bir adımdır. Ancak bir iş teklifinin gelmiş olması kişilere çalışma izninin 100% verileceğini garanti etmemektedir.

Kanada Hükümeti başvuruları titizlikle değerlendirerek bireylerin başvuru yaptıkları iş ile uyumlarına, tecrübelerine, yaşlarına, dil bilgilerine göre bir değerlendirme gerçekleştirerek sonucu belirlemektedir.

Başvuru sonucunda kişilerin Kanada’da iş yapabilme kabiliyetleri ve Kanada ekonomisine ne kadar katkı sağlayabilecekleri de göz önünde bulundurulmaktadır.

Kanada Türkiye Vatandaşları için Çalışma İmkanı Sunuyor Mu?

Bir göçmen ülkesi olarak bilinen Kanada, tüm Dünya vatandaşlarına bünyesinde çalışma imkanı sunmaktadır. Gerekli göçmenlik ve çalışma koşullarını sağlayan 18 yaşından büyük her T.C vatandaşı, Kanada’da çalışmak üzere başvuruda bulunabilir.