Başka ülkeden aldığım belgelerin denkliğini nasıl alırım?

Almanya dışında eğitim veren bir okuldan aldığınız diplomanız veya mesleki niteliklerinizi gösteren bir dereceniz varsa, bu belgelerin Almanya’da denkliğini alabilirsiniz. Bu süreçte, aldığınız diploma veya derece benzer bir Alman derecesi ile karşılaştırılır. Dereceniz eşdeğer olarak kabul edilirse, ilgili bir bildirim alırsınız. Alacağınız denklik Almanya iş piyasasında size daha iyi şanslar sunar.

Başka ülkelerden diploma ve başka türlü bir derecesi olan herkesin Almanya’da denklik alma süreci hakkı vardır. Denklik almanızla ne vatandaşlık ne oturum durumunuzun bir ilgisi yoktur.

Denklik almak zorunda mıyım?

Çoğu durumda denklik almanız gerekli değildir. Ancak denklik almanızın lazım olacağı bazı meslekler var. Örneğin doktor, avukat, hemşire veya mühendisseniz mutlaka denklik almanız gerekir. Bu mesleklere “düzenlemeye tabi meslekler” denir. Düzenlemeye tabi bir meslekte çalışmak istiyorsanız, denklik almanız zorunludur.

Eğer “lisanslı zanaat” olarak adlandırılan bir alanda serbest meslek sahibi olmak istiyorsanız, mesleki nitelikleriniz için de denklik almanız gerekir. Zanaat kanununda denklik almanıza izin verilen el sanatlarının bir listesini bulabilirsiniz.

Mesleğiniz düzenlemeye tabi değilse, denklik almanız gerekmez. Ancak yine de denklik almak, Alman iş piyasasındaki şansınızı artırır.

Federal İş Bulma Kurumunun web sitesinde, diploma veya derecenizin düzenlemeye tabi mesleklerden biri olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aynı işlemi ec.europa.eu sitesinde İngilizce olarak da yapabilirsiniz.

Lütfen unutmayın: İş arama vizesi veya iş vizesi ile Almanya’ya gelmek istiyorsanız, diploma veya derecenizin denkliğini mutlaka önceden almanız gerekir.

Denklik alma süreci hakkında nereden danışmanlık alabilirim?

Danışmanlık almanız her açıdan faydalı olacaktır. Danışmanlık hizmeti veren personel, denklik alma sürecinizden tam olarak hangi birimin sorumlu olduğunu, yapmanız gerekenleri ve denklik alma sürecini nasıl finanse edebileceğinizi size açıklayabilir.

Netzwerks IQ’nün danışma merkezlerinden denklik süreci hakkında tavsiye alabilirsiniz. Buradaki personel denklik alma sürecinin tüm adımlarında size yardımcı olacaktır. netzwerk-iq.de adresine girip sol üstteki turkuaz menü ibaresine tıklarsanız, karşınıza eyaletler çıkacaktır. Bu listeden yaşadığınız eyaleti seçerek yakınlarınızdaki bir danışma merkezinin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

“Almanya’da Çalışmak ve Yaşamak” yardım hattından da telefon veya e-posta yoluyla da tavsiye alabilirsiniz. Bu yardım hattını da yurtdışından da arayabilirsiniz. Almanca ve İngilizce danışmanlık veren personele +49 30 1815 1111 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Danışma ücretsizdir, ancak aramak için normal telefon ücreti ödemeniz gerekir. Ayrıca yardım hattı iletişim formunu kullanarak da onlarla iletişime geçebilirsiniz. 

Denklik alma işlemini nerede yapabilirim?

Okul veya akademik veya mesleki eğitim derecesi olmasına bağlı olarak, denklik sürecinden farklı birimler sorumludur.

  • Okul diplomaları, her federal eyaletin kendi diploma denkliği ofisi tarafından tanınır. Hangi ofisin sorumlu olduğunu anabin veri tabanında bulabilirsiniz. Almanya’da üniversite almak için, okul diplomanızın denkliğini almak istiyorsanız, eğitim almak istediğiniz üniversiteye de başvurabilirsiniz.
  • Akademik derecelerin denkliği, Yabancı Eğitim Sistemleri Merkez Bürosu („Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen“ – ZAB) tarafından sağlanabilir. ZAB’ın anabin veri tabanında derecenizin denkliği olup olmadığını görebilirsiniz. Denklik başvurusunu doğrudan ZAB’a yapabilirsiniz. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için Zeugnisbewertung web sitesine bakabilirsiniz.
  • Mesleki eğitim sertifikalarınızın denkliğinden hangi birimin sorumlu olduğunu bulmak için „Anerkennungs-Finder“’ı kullanabilirsiniz. Buraya doğrudan iş unvanınızı girebilir veya listeden işinizi seçebilirsiniz. İkinci adımda, şehrinizin adını girmeniz istenecektir, ardından sizden sorumlu denklik ofisine ulaşabilirsiniz.

Mesleğinizin Almancada tam olarak nasıl adlandırıldığından emin değilseniz, BQ portalına girerek tam adını Almanca veya İngilizce olarak aratabilirsiniz.

Lütfen unutmayın: Hâlâ yurtdışında olsanız bile, yukarıda belirtilen yerler sizden de sorumludur. Böyle bir durumda, Almanya’da gelip eğitim almak ya da çalışmak istediğiniz yeri seçerek denklik için başvuruda bulunmanız gerekir.

Nasıl başvuruda bulunurum?

Sizden sorumlu doğru denklik ofisini bulduktan sonra, denklik almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak öncesinde yapmanız gereken iki şey vardır:

1) Denklik alma sürecinde karşınıza çıkan masrafları nasıl karşılayacağınızı netleştirin. Bu konuda daha fazla bilgi almak için “Denklik alma işlemim için nereden maddi destek alabilirim?” başlığı altına bakabilirsiniz.

2) Başka bir ülkeden aldığınız kalifikasyonunuzu kanıtlayan tüm sertifika ve belgeleri toplayın. Kural olarak, belgelerin hem asıllarını hem de onaylı kopyalarını göndermeniz gerekir. Çoğu zaman belgelerinizin yeminli tercümanlar tarafından çevrilmesi gerekir. Denklik ofisine veya bir danışma merkezine giderek hangi belgeleri çevirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Burada hizmet veren personel size devlet tarafından onaylı yeminli tercümanların adreslerini verebilir. Kalifikasyonunuz hakkında elinizde hiçbir belge yoksa, bir danışma merkezine başvurun.

Kalifikasyonunuz kontrol edildikten sonra denklik başvurunuzun kabul edilip edilmediğini belirten bir bildirim alırsınız.

Denklik alma işleminiz başarıyla tamamlandıktan sonra, “denklik sertifikası” olarak adlandırılan bir belge alırsınız. Bu, teknik olarak, kalifikasyonunuzun Almanya’da aynı belgeye sahip bir kişiyle eşit olduğu anlamına gelir.

Denklik alamazsam ya da kısmen alırsam ne yapabilirim?

Eğer denklik alamazsanız, başvurunuz reddedilecektir. Bu durumda mesela zaten önceden bir iş tecrübeniz varsa, ancak mesleki yeterliliğiniz için Almanya’da denklik almadıysanız, Alman iş piyasasında hangi mesleklerin becerilerinize ve bilgilerinize uygun olduğunu öğrenmek için myskills.de sitesinde yer alan testi yapabilirsiniz. Myskills hakkında daha fazla bilgi almak için Jobcenter veya İş Bulma Kurumuna başvurabilirsiniz. Test sonuçlarınız, uygun bir iş fırsatı bulmanıza yardımcı olabilir ve sizin için yeni kapılar açabilir. İlk olarak, evinizde www.meine-berufserfahrung.de adresinde yer alan testi yapabilirsiniz. Testler birçok farklı dilde mevcuttur.

Eğer kısmen denklik aldıysanız, tam denklik almak için ileri eğitime başlayabilir veya belirli koşullar altında denkliğinizi tam olarak almak amacıyla sınava girebilirsiniz. Böyle bir durumda IQ Netzwerks danışma merkezlerinden danışmanlık alabilirsiniz. netzwerk-iq.de adresine girip sol üstteki turkuaz menü ibaresine tıklarsanız, karşınıza eyaletler çıkacaktır. Bu listeden yaşadığınız eyaleti seçerek yakınlarınızdaki bir danışma merkezinin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

Denklik alma işlemi ne kadar sürer?

Denklik alma prosedürü normalde üç aydan uzun sürmez. Bu süre, yetkili kuruma gerekli tüm belgeleri teslim etmenizden sonra başlar. Çok zorlu bir denklik alma süreciyse bu süre bir defa uzatılabilir.

Denklik alma işleminin ücreti nedir?

Denklik alma prosedürünün maliyetleri duruma göre farklılık gösterebilir. Bu prosedürün ücretine ek olarak (yaklaşık 100 ila 600 avro), belge ve diplomalarınızın çevirisi ve onaylanması için de para ödemeniz gerekecektir

Denklik alma işlemim için nereden maddi destek alabilirim?

Jobcenter veya İş Bulma Kurumuna (Agentur für Arbeit) kayıtlıysanız, bu yerlerden maddi destek talebinde bulunabilirsiniz. Jobcenter veya İş Bulma Kurumu hem denklik alma süreci hem de olası bir eğitim maliyetini karşılayabilir. Jobcenter veya İş Bulma Kurumu maddi destek talebi başvurunuzu reddederse, iptali yazılı olarak bildirmeniz gerekir.

Jobcenter veya İş Bulma Kurumundan maddi destek almıyorsanız, “denklik yardımı” olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Maddi durumu iyi olmayan kişilere denklik yardımı verilebilir. Başvuru, IQ Netzwerks danışma merkezlerinin birinde yapılmalıdır. IQ Netzwerks’e telefon veya e-postayla ulaşıp önceden tavsiye alabilirsiniz. Burada hizmet veren personele +49 371 4 33 11 222 numaralı telefondan ya da anerkennungszuschuss@f-bb.de e-posta adresinden ulaşabilirsiniz. 

Berlin veya Hamburg’da yaşayan insanlar için denklik alma sürecini maddi olarak desteklemenin başka bir yolu daha var. berlin.de adresine girerek Berlin Denklik Alma Süreci Yardım Fonu (Berliner Härtefallfond Berufsanerkennung ) hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Hamburg’daki yardım fonu için de diakonie-hamburg.de. adresine bakabilirsiniz.

Lütfen unutmayın: Denklik alma başvurunuzu göndermeden önce ilk olarak tüm bu maddi yardım seçeneklerine başvurmanız gerekir. Daha sonra başvurduğunuz takdirde herhangi bir maddi destek alamazsınız.